Uitdelen op een kinderfeestje: Wat deel je uit?

Wat deel je uit op een kinderfeestje? Veel ouders kopen goedkope spullen via Ali Express of bij de Action. En ze kopen steeds meer en meer en meer. Maar dat is niet beter, beter, beter! Ik ben juist van less is more. Hoe zorg je als ouders nu dat je geen hoofdpijn krijgt van de spullen die je uitdeelt op het kinderfeestje?


Kinderfeestje hoofdpijn nummer 1: de roltoeter

De roltoeter is leuk, maar niet aan het begin van het feestje al. Als je deze aan het begin van het feestje uitdeelt, geef je de kinderen een soort machtsmiddel. En dat middel is herrie maken. Ze hebben natuurlijk al van die heerlijke stemmetjes, maar om daar herrie mee te maken moeten ze moeite doen. Die roltoeters kosten geen moeite en je komt niet meer boven de herrie uit.
De roltoeters gaan wel stuk, maar dat is het papier, niet het toetertje. Bespaar jezelf (en mij) dus hoofdpijn door de toeters pas halverwege of aan het einde van het feestje uit te delen.

Kinderfeestje hoofdpijn nummer 2: de fluorescerende armbandjes

Fluorescerende armbandjes zie je steeds vaker. Ook deze kun je kopen bij de Action en dat soort winkels en ze zijn hartstikke populair. Maar het kan ook flink fout gaan met die armbandjes. Het levert je de grootste hoofdpijn op als je die armbandjes op een grote stapel neerlegt op tafel, omdat het er zo leuk uitziet. Maar het probleem is: je creëert geen schaarste.
De kinderen zien die armbandjes en gaan er van alles mee verzinnen en voeren dat vervolgens ook uit. Het is bijvoorbeeld ontzettend interessant om met die dingen te gaan gooien. En dat veroorzaakt een enorme ellende. In dat armbandje zit namelijk een soort gif. En die armbandjes zijn niet heel stevig. Als een kind op een armbandje gaat staan en het schiet open, dan komt die chemische rommel eruit en dat veroorzaakt vlekken op je tapijt of in je vloer of bank die er nooit meer uit gaan.

Je voorkomt dit door de armbandjes ook echt uit te delen als armbandje. Dus je doet het armbandje direct om het armpje van het kind en maakt het vast met de bijgeleverde clipjes. Dan zien de kinderen het ook echt als armbandje en gaan ze er niet mee gooien. Als je er twee aan elkaar doet, dan heb je een kettinkje. Je stuurt de kinderen om zo’n fluorescerend stokje te zien als armbandje en niet als iets om mee te gooien.

Kinderfeestje hoofdpijn nummer 3: de zakjes chips en blikjes frisdrank

Als je kleine kinderen hebt, tot een jaar of 8, dan hebben ze een kwartier nodig om dat zakje leeg te eten. En het is voor hen een hele maaltijd. Het is op zich geen probleem, maar houd er rekening mee in je planning.
Heb je bijvoorbeeld een dj met een show of iets anders waar de kinderen actief aan mee moeten doen, dan kun je beter niet vlak voor of tijdens dat gedeelte de zakjes chips uitdelen. Vooral kleine kinderen gaan dan in de modus: “Ik moet een zakje chips eten.” En dat kan best wel lang duren, want kinderen leren dat ze hun bord moeten leegeten, dus ook een zakje chips moet leeg.

Voor de iets oudere kinderen, vanaf een jaar of 10, zijn de blikjes frisdrank een hoofdpijn dingetje. Als ouder denk je: “Ja fijn, dan blijft de prik erin zitten. En een fles kan omvallen, dus zo’n blikje is veilig.”
Het klopt dat de fles kan omvallen, maar dat is maar een fles op een punt in je huis. Maar wat als een van de kinderen denkt: “Ik ga eens lekker een beetje schudden met dat blikje en dan lekker rondspuiten.” En dan volgen de andere kinderen vaak.
Mijn tip: zorg ervoor dat ze er de kans niet voor krijgen om te gaan sproeien met blikjes frisdrank. Zet een blikje een beetje open, zodat ze er al niet meer mee kunnen schudden.

Hoofdpijn nummer 4: foamsticks (met lampjes)

Net als met de fluorescerende armbandjes. Supertof, maar deel ze ook weer als laatste uit. De oudere kinderen zien er een soort knots in waarmee ze elkaar kunnen slaan. En dat gaan ze ook doen. Binnen drie minuten zijn ze stuk, maar niet zo kapot dat ze elkaar er niet mee kunnen slaan.

Hoofdpijn nummer 5: de confettikanonnen

De HEMA en de Action hebben goedkope confettikanonnen. Dat is hartstikke leuk, maar je hebt wat kracht nodig om ze open te krijgen. En als het na de zesde keer niet lukt, dan staan alle kinderen eromheen om hem los te krijgen. Als het dan wel lukt, kunnen er ongelukken gebeuren.
Iets anders wat er kan gebeuren, dat heb ik vorig jaar meegemaakt. Ik was in een gymzaal en ik heb een professioneel confettikanon dat elektrisch is. Ik kan daarmee schieten wanneer ik wil en dat ding gaat altijd af. Op dat moment zat er gele confetti in het kanon en het fluoresceerde. Als je er dan blacklight op schijnt, dan licht dat op. En ik schoot het af in de speelzaal van de school waar ik was. De kinderen uit groep acht hadden zelf ook confettikanonnen meegenomen met rode hartjes. Die rode hartjes waren gemaakt van crêpepapier. Er was cola over de confetti heen gekomen: over de rode hartjes en de gele neon confetti. De vloer zat onder de rode vlekken.

Kortom, als je een kinderfeestje zonder hoofdpijn wil organiseren, bedenk dan wanneer je iets uitdeelt en of wat je uitdeelt veilig is. Ik neem met alle liefde het confettikanon mee en kan ook aan handshooters komen, zodat de kinderen ook zelf kunnen afschieten. Maar blijf weg bij goedkope rommel, want het levert je een hoop kopzorgen op.

Wil jij ook een kinderfeestje zonder hoofdpijn? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. Tot op een feestje!

Meer blogs

Uitnodiging kinderfeestje maken

Het plannen van een kinderfeestje is altijd een spannende en leuke bezigheid. Een van de eerste stappen in dit proces is het maken van de

Eindfeest groep 8

10 tips voor een Awesome groep 8 disco

Jaarlijks verzorg ik meer dan 100 groep 8 disco’s, ik heb dus veel ervaring met het organiseren van zo’n feest voor deze doelgroep. Graag deel

Het beste kinderfeestje ooit organiseren?

kom met ons in contact

× Liever even whatsappen?