Valkuilen bij kinderfeestjes: zo voorkom je dat je feestje een domper wordt

Als je zelf een kinderfeestje gaat organiseren, wil je dat natuurlijk het liefst zo goed mogelijk doen. Je wilt het iedereen naar de zin maken, de jarige Job of Jet moet het een knallend feestje vinden en het liefst praten de feestgangers er nog weken of misschien wel maanden over na. Toch zijn er behoorlijk wat kinderfeestjes die ondanks de goede planning niet helemaal goed uit de verf komen. Als je rekening houdt met de valkuilen die we in deze blog beschrijven, wordt jouw kinderfeestje wél een geweldig feest.


Valkuil bij kinderfeestjes #1: kinderen die te vroeg gebracht worden

Je kent dat gevoel vast wel: dat je nog volop in de voorbereidingen van het kinderfeestje zit en het eerste kind al met zijn cadeautje op de stoep staat. Hartstikke gezellig natuurlijk dat de jarige nu iemand heeft om zijn energie bij kwijt te kunnen, maar alle verjaardagszenuwen en spanning kan er ook toe leiden dat de kinderen ineens extra druk zijn. En juist dát wil je voorkomen als je rustig probeert om alles voor het kinderfeestje klaar te zetten. Een extra kind is dus zeker niet iets waar je op zit te wachten.

Om dit soort situaties te voorkomen, kun je op de uitnodiging het beste een inloop- en aanvangstijd vermelden. Als je dit duidelijk op de uitnodiging vermeldt, zal je zien dat de voorbereidingen van het kinderfeestje ineens een stuk prettiger verlopen. Bovendien kan de jarige je dan mooi helpen met het klaarzetten van de hapjes.

Valkuil bij kinderfeestjes #2: kinderen die zich vervelen

Je knippert even met je ogen en ineens buitelen er drie kinderen over elkaar heen. Zijn ze aan het stoeien of maken ze ruzie? Wat de reden van het rollebollen ook is, de kans op valpartijen wordt ineens veel groter en daarmee de kans op ongelukken. Het heeft er alle schijn van dat de kinderen zich niet vermaken en dat ze daarom aan elkaar gaan plukken. Om dit trekken en duwen te voorkomen, moet je dus zorgen dat de kinderen zich voortdurend vermaken en zich niet gaan vervelen. Alleen zo voorkom je dat er ongelukken gebeuren.

Maar hoe kun je voorkomen dat kinderen zich gaan vervelen? Zorg voor een duidelijke planning. Plan het programma niet te strak, maar ook zeker niet te ruim. In dat laatste geval bestaat namelijk de kans dat er tijd overblijft waarin ze zich kunnen gaan vervelen. Vind je het lastig om een goede planning te maken, zorg dan altijd dat je een ‘Plan B’ hebt. Bedenk een activiteit of spelletje die weinig voorbereiding nodig heeft en die de loze momenten kan opvullen. Je kunt dan denken aan een potje flessenvoetbal of bijvoorbeeld een spelletje ‘Hints’.

Valkuil bij kinderfeestjes #3: misselijke kinderen

Tijdens een feestje mag er best gesnoept worden, maar veel ouders verkijken zich op hoeveel kinderen kunnen eten. Veel kinderen zijn het niet gewend om onbeperkt te mogen snoepen en een uitgebreid snoepbuffet is dan ook niet bepaald een goed idee. De kinderen zullen het geweldig vinden, maar omdat ze de vrijheid niet gewend zijn, zijn ze na een kwartier kotsmisselijk met alle gevolgen van dien. Wil je toch een snoepbuffet doen ondanks deze waarschuwing, doseer dan in ieder geval je aanbod.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het aanbod van taart, ijs, friet en chips. Het lijkt wel of hét perfecte kinderfeestje tegenwoordig bestaat uit eten, eten en nog meer eten. Natuurlijk wil je dat het de kinderen aan niets ontbreekt, maar voorkom dat je ze gaat overvoeren. Durf een keuze te maken in wat je ze aanbiedt. Tijdens een feestje van drie uur is het echt niet nodig om alles aan te bieden. Kies óf voor taart óf voor friet óf voor snoep/chips. Eén van deze lekkernijen, hooguit twee is echt meer dan voldoende.

Valkuil bij kinderfeestjes #4: te lang plannen

Als je met het gezin aan tafel zit, kun je gerust een uur uittrekken voor de maaltijd. Toch werkt het bij kinderfeestjes niet zo. Als je voor aanvang van je discofeestje een uur plant voor het eten van de broodjes knakworst met de kinderen, dan weet je zeker dat ze na een kwartier weer door de zaal rennen en dat jij met een gat van drie kwartier in je planning blijft zitten. En ‘Valkuil bij een kinderfeestje 2’ vertelde je al dat dit niet bepaald een aanrader is.

Je kunt je er natuurlijk heel druk over maken dat de mayonaiseklodders dan door de snelheid nog overal aanzitten en dat je overal half-opgegeten broodjes worst terugvindt, maar je kunt je er ook bij neerleggen dat kinderen nu eenmaal niet de rust hebben om tijdens een kinderfeestje uitgebreid te gaan tafelen en snel afgeleid zijn. Houd daar rekening mee in je planning.

Valkuil bij kinderfeestjes #5: kinderen die te laat of helemaal niet opgehaald worden

Als het feestje dan eindelijk voorbij is en je zelf uitgeput bent van de tomeloze energie die de kinderen lijken te bezitten, is het wel zo fijn als je in alle rust kunt opruimen. Dan is er niets vervelender als er een kind achterblijft omdat zijn of haar ouders de tijd vergeten zijn (of überhaupt vergeten zijn dat ze hun zoon of dochter nog moeten ophalen…).

Vermeld daarom duidelijk op de uitnodiging hoe laat het feestje eindigt en benadruk nog maar eens dat het de bedoeling is dat de ouders de kinderen zelf ophalen. Laat je kind het de dag van tevoren in de klas ook nog eens tegen de genodigden herhalen, zodat je er zeker van bent dat er tijdens het opruimen geen kinderen door je bij elkaar geveegde rommel sjezen.

Wil je meer informatie over de activiteiten die wij aanbieden om jouw kinderfeestje tot een onvergetelijk spektakel te maken, klik dan snel door voor onze mogelijkheden!

Meer blogs

Uitnodiging kinderfeestje maken

Het plannen van een kinderfeestje is altijd een spannende en leuke bezigheid. Een van de eerste stappen in dit proces is het maken van de

Eindfeest groep 8

10 tips voor een Awesome groep 8 disco

Jaarlijks verzorg ik meer dan 100 groep 8 disco’s, ik heb dus veel ervaring met het organiseren van zo’n feest voor deze doelgroep. Graag deel

Het beste kinderfeestje ooit organiseren?

kom met ons in contact

× Liever even whatsappen?