Planning van je kinderfeestje

Er is niets belangrijkers dan de planning van een kinderfeestje. Niets? Nee echt niet. De meeste kinderfeestjes die een supergroot succes zijn, zijn dat geworden door een geweldige planning. En de meeste kinderfeestjes die volledig in het water zijn gevallen, zijn in het water gevallen door de planning.


Er zijn drie mogelijkheden voor een kinderfeestje:

  • Je blijft thuis en regelt alles helemaal zelf
  • Je blijft thuis en huurt een entertainer in.
  • Je gaat naar een dierentuin of grote speeltuin.

Planning van een kinderfeestje thuis

Over die derde optie weet ik als kinder-dj veel te weinig, dus ik ga het vooral over optie 1 en 2 hebben.
Ik ken ouders die uitkijken naar de kinderfeestjes van hun kinderen, maar ik ken ook ouders die er nachtmerries van krijgen. Als je onder de categorie nachtmerries valt, lees dan zeker even door, want de meeste nachtmerries worden veroorzaakt door het ontbreken van een goede planning. Een goede planning bestaat uit verschillende stappen.

Kinderfeestje planning stap 1. De uitnodiging

Je begint natuurlijk met de uitnodiging. Denk goed na over wat je daarop zet en hoe laat je de kinderen binnen wil krijgen. Wat zouden de gevolgen kunnen zijn als de kinderen binnenkomen? Je wil de kinderen binnen een kwartier allemaal binnen hebben. Dan gebeurt er nog vrij weinig, maar dat zijn wel de momenten dat er iets kan gebeuren. Bijvoorbeeld een huilend kind, waardoor het binnenhalen van de kinderen weer langer duurt. Dat is niet prettig op een kinderfeestje. Dus zorg ervoor dat ze allemaal binnen een kwartier binnen zijn.
Stel dat het kinderfeestje begint om 13.00, zet er dan bij dat ze tussen kwart voor één en één uur kunnen binnenlopen. Er zijn altijd kinderen die eerder en kinderen die later komen. Ook opa en oma moeten tussen die tijden binnenkomen, want anders zijn de kinderen weer afgeleid en dat is niet wat je wil.

Gaan de kinderen dan nog lunchen of hebben ze al geluncht. Manage dit. Is er wel of geen lunch bij als je een kinderfeestje om 13.00 uur laat beginnen? Schrijf het op de uitnodiging: we gaan lunchen of de kinderen lunchen thuis. Wil je dit voorkomen, zet dan op de uitnodiging dat het feestje om 14.00 uur begint.

Als je kinderfeestje tot zes uur duurt, geef dan duidelijk aan op de uitnodiging of de kinderen nog wat te eten krijgen of dat ze thuis gaan eten.

Kinderfeestje planning stap 2: De caDANS

Houdt een cadans in je feestje, waarbij de spanningsboog van de kinderen managet. Eerst een strak geleide activiteit en dan een vrijere activiteit, bijvoorbeeld springen op een springkussen. Plan pauzes: geef ze dan wat te drinken of te eten of help ze naar de wc als dat nodig is. Bij een kinderfeestje moet je de kinderen echt sturen! Ze doen het namelijk nog niet allemaal uit zichzelf.

Alles duurt korter in het echt dan in je planning

Let op je tijd in de planning. Sommige ouders denken dat een broodje knakworst eten een uur duurt. Geloof mij: twee broodjes knakworst eten duurt maximaal 6 minuten! Dan houd je aan het einde van het feestje tijd over.
Ik heb zelf als dj zeker 30 spelletjes in mijn hoofd. Daarvan doe ik er misschien 6. Bij kinderen vanaf acht jaar, doe ik er bijvoorbeeld altijd een quiz in voor de afwisseling. Zo’n quiz mag lekker breed opgezet worden, bijvoorbeeld niet alleen over voetbalspelers, maar bijvoorbeeld ook over gerelateerde topografie. Voorbeeld: welke stad ligt dichter bij Parijs: Barcelona of Madrid. Zo betrek je iedereen erbij op het feestje. Niet alleen in de spelletjes, maar ook in de muziek.

Stap 3 als je een kinderfeestje plant: Het springkussen

Als je bijvoorbeeld een springkussen hebt gehuurd voor je feestje, dan staat dat springkussen vaak al aan als de kinderen binnenkomen. En dat springkussen staat de kinderen dan steeds heel zachtjes te roepen: “Kom hier, kom hier, kom spring op mij!” Als jij hebt bedacht dat je het springkussen pas over een uur gaat gebruiken in je schema, dan is het niet handig dat het ding de kinderen de hele tijd staat af te leiden.
Het mooie van zo’n springkussen: het kan ook uit!
Het loopt niet zo snel leeg, dat je het daarna weer helemaal opnieuw moet laten vollopen. Als het dan tijd wordt voor de kinderen om te gaan springen, dan kan je er weer een heel evenement van maken, met aftellen. De kinderen zien het springkussen omhoogkomen, misschien zien ze dat wel voor het eerst. Dan tel je af tot ze het kussen op mogen en dan kunnen ze lekker springen.

Tip: laat de leverancier het springkussen altijd vastzetten (en controleer dat voor hij vertrekt), want er zijn altijd kinderen bij die gaan proberen het springkussen om te duwen. En dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn.

Stormbaan op een kinderfeestje

Ook een stormbaan is natuurlijk hartstikke leuk om te huren, maar blijf ook daar altijd bij aanwezig. Als de kinderen er onbeheerd op zitten, dan kunnen er ongelukken gebeuren. Laatst was ik bij een kinderfeestje met een stormbaan en daar ontstond een gevaarlijke situatie: de kinderen waren naar het hoogste punt geklommen en gingen naar één kant hellen om te kijken of hij kon omvallen. De stormbaan was vier meter hoog. En die viel dus bijna om. Ik heb de kinderen eraf gehaald en er een spelletje van gemaakt: twee aan twee gingen ze er overheen en de winnaar mocht zich melden bij mij. Dat ging zo een tijdje door. De moeder van het jarige kind kwam naar me toe en zei: “Dat doe je best leuk, ik neem het wel van je over, dan kun je weer muziek draaien.” Ze is er vijf minuten bijgebleven, en al snel werd het weer een probleem.

Manage dus het springkussen en de stormbaan die je inhuurt, blijf erbij om het in de gaten te houden en zet de objecten vast.

Planning van je kinderfeestje in het kort

Kortom, als je een kinderfeestje plant, houdt dan rekening met de volgende punten:
Manage de verwachtingen van de andere ouders op de uitnodiging
Zorg voor cadans in je feestje met strakkere en lossere activiteiten en pauzemomenten
Zet springkussens en andere gevaarlijke objecten zoals stormbanen vast of laat ze door de leverancier vastzetten en laat ze niet onbeheerd achter.

Heb je zin in een leuk kinderfeestje? Neem dan contact op en ik help je met de planning en de uitvoering van een succesvol kinderfeestje!

Meer blogs

Uitnodiging kinderfeestje maken

Het plannen van een kinderfeestje is altijd een spannende en leuke bezigheid. Een van de eerste stappen in dit proces is het maken van de

Eindfeest groep 8

10 tips voor een Awesome groep 8 disco

Jaarlijks verzorg ik meer dan 100 groep 8 disco’s, ik heb dus veel ervaring met het organiseren van zo’n feest voor deze doelgroep. Graag deel

Het beste kinderfeestje ooit organiseren?

kom met ons in contact

× Liever even whatsappen?